kunniaksi uunissa kohosi pitkän pitkä viinerpitko (reilun mittaisilla täyteraidoilla).

 

(Edit. ohje lisätty 26.2.2009 15:30)

Viinerpitko (2kpl)


Taikina:
25g hiivaa
1 3/4 dl kylmää soijamaitoa
hyppysellinen suolaa
1rkl sokeria
3,5 dl jauhoja
kaulintaan: 100g margariinia

Täytte 1:
2dl soija- tai kaurakermaa
2rkl maissitärkkelystä
1rkl sokeria
1rkl vaniljasokeria

Täyte 2:
130g vadelmamarmeladia

Kuorrute:
0,5dl tomusokeria
vettä


Sekoita taikinan ainekset margariinia lukuunottamatta toisiinsa. Kaikkien ainesosien on suositeltavaa olla mahdollisimman viileitä. Kauli taikinasta jauhotetulla pöydällä n. 0,5 cm paksu neliskulmainen levy. Laikkaa margariinista mahdollisimman ohuita siivuja ja levitä margariini lastut 2/3 :lle taikinalevystä, ei kuitenkaan ihan reunoille. Taita levy kolmin kerroin aloittaen margariinittomasta puoliskosta. Painele kevyesti taikinalevyä ja nosta se sitten viileään paikkaan 15 minuutiksi.

Kauli levännyt taikina taas neliskulmaiseksi levyksi ja taittele se kolminkerroin. Käännä taitoskohta itseesi päin ja toista kauliminen. Taittele taikina kolminkerroin ja nosta taikina viileään lepäämään 15 minuutiksi.

Kauli taikinasta 30x40cm levy ja halkaise se pituussuunnassa kahtia. Nosta pitkot pellille.


Valmista vaniljakiisseli: Sekoita maissitärkkelys pieneen tilkkaan soija- tai kaurakermaa. Kuumenna loput kerma ja sokeri kattilassa kiehuvaksi. Lisää maissitärkkelys ja keitä muutama minuutti. Nosta kiisseli pois hellalta ja lisää vaniliinisokeri. Anna jäähtyä.


Levitä taikinalevyille raidat vaniljakiissselistä ja vadelmamarmeladista. Taivuta taikinan reunat kaksinkerroin ja painele. Kohota pitkoja n. tunti leivinliinan alla viileässä paikassa. Nosta sitten uuniin ja paista n. 15-20 minuuttia 250 asteessa.

Sekoita kuorrute tomusokerista ja vesitilkasta. Levitä tomusokerikuorrutetta viinerpitkon reunoille, kun ovat jäähtyneet.